‘O fotoğrafı çeken el'di…!
Karaağaç doğumlu Aldo Edirne'ye ve ülkemize iki miras bıraktı...
Gönül UYANIKTIR
Aldo D'orfani İtalyan asıllı, doğma büyüme Edirneli… Bazı kaynaklar O'nun İtalyan Konsolosunun oğlu veya torunu olduğunu, bazı kaynaklar da İtalyan Kilisesinin bakım ve onarımından sorumlu bir ailenin ferdi olduğunu söylüyor. Bazıları da her ikisinin de aynı aile olmasının mümkün olduğunu…
Aldo'yu şu anda hatırlayanlar yaşıtları, ondan büyükler veya birkaç yaş küçüklerdir. Ama O'nun hem Edirne'ye hem de ülkemize bıraktığı çok önemli miraslar mevcut. Edirne denince Selimiye, camilerimiz köprülerimizden sonra akla gelen bir fotoğraf vardır. Edirne'ye lapa lapa kar yağmış, Karaağaç yolunda, dalları gökyüzünde birbirine sarılmış ağaçların altında sakince ilerleyen tek atlı ekmek talikası…
Bu fotoğrafı herkes tanır bilir de, deklanşöre basan elin kime ait olduğunu pek az kişi merak edip öğrenir. Fotoğrafın tarihi bazılarına göre 1954 bazılarına göre de 1946'dır. Hangisi doğru bilinmiyor. Fotoğrafın çoğaltılma tarihlerine göre değişiyor olabilir. Yani Aldo bu fotoğrafı ya 11 yaşında ya da 19 yaşında çekmiştir. Her ikisi de müm-kündür. Çünkü Aldo Karaağaç doğumludur, çok küçük yaşlarda fotoğrafa merak sarmıştır ve ye-teneği o zamandan bellidir. Fotoğraf sadece çok güzel bir anda yaka-lanmamış, aynı zamanda kadrajı, matematiği ışığı da mükemmeldir.
İSTİKLLAL İLKOKULU NUN BAŞARILI ÖĞRENCİSİ
Aldo ilkokul 3'ncü sınıftan itibaren İstiklal İlkokulu'nda 534 no'lu öğrenci olarak eğitim görmüş ve 14 Haziran 1947'de Pekiyi derece ile mezun olmuştur. Aldo, 8 Ağustos 1944 tarihinde 3'ncü sınıfa imtihanla alınmış ve Öğretmeni Hamdiye Demirer'dir. Adresi hanesinde Kaleiçi Gazipaşa Caddesi No: 15 İtalyan Konsoloshanesi yazmaktadır. Velisi de dede Covanni D'Orfani'dir.
ALDO TÜRK TELEVİZYONCULUĞUNUN BABALARINDAN
Aldo mezun olduktan tam bir ay sonra 16 Temmuz 1947 tarihinde de Edirne Lisesi'nin orta kısmına kaydolmuş, mezuniyetin ardından Edirne Lisesi'ndeki eğitim hayatı başlamıştır. Edirne Lisesi'nden mezun olana kadar geçirdiği sürede fotoğrafa olan merakı pekişmiş olsa da asıl yeteneği elektrik elektronik konularındadır. Ve Edirne Lisesi'nin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi yılları başlar. Burada da Türkiye'ye bir miras bırakır, İTÜ Radyo ve Televizyon faaliyetlerinin, İTÜ-TV deneme yayınlarının teknik sorumluluğunu o üstlenmiştir. Türkiye'de televizyon yayınlarının olgunlaşmasında imzası vardır.
Edirneli Aldo'yu anlatmaya çalışan bu yazıyı çeşitli kaynaklardan (İTÜ yayınları başta) bulabildiğim fotoğraflar, Belediye önceki başkanlarından ve Edirne Yerel Tarih Grubu Kurucularından Başkanı Güngör Mazlum ile Ünlü Fotoğraf sanatçısı Gökhan Demirer'in kaynaklarından, yine Gökhan Demirer'in yayına hazırladığı "Edirneli İki Harp Çocuğunun Memleket Anıları" isimli kitaptaki anılara dayanarak ve alıntılayarak derledim. Katkıda bulunan herkese hassasiyetleri için teşekkür ederim.
(SÜRECEK)
Gönul Uyanıktır
Hudut Gazetesi
24 Kasım 2021 Çarşamba, 07:00