
Taç Mahal’de Mimar Sinan İzleri….
Mimar Koca Sinan Selimiye Camii benim Ustalık eserimdir demiştir..Mesleğinin doruk noktasına ulaşan Koca Sinan bir çok ta öğrenci yetiştirmiştir..Selimiye Camii hem Kalem gibi incecik minareleri ile hemde muhteşem Kubbesi ile göz kamaştırır, Taç Mahal’de çok güzel bir yapıdır ve bu yapının da ustaları Mimar Koca Sinan’ın yetiştirdiği öğrencileridir ve Selimiye Camiin deki mimari Şaheserlik Taç Mahal’de de görülür..
Taç Mahal Türk Babür İmparatorluğu’nun 5. hükümdarı Şah Cihan tarafından, o zamanki imparatorluğun başkenti olan Hindistan'ın Agra şehrinde, Yamuna Nehri'nin kıyısında yaptırılmış. Dünyada aşk için dikilmiş en büyük ve en güzel anıt olarak kabul edilen bu türbe, Şah Cihan'ın büyük bir aşkla sevdiği eşi Arcümend Banu'nun, doğum sırasında ölümü üzerine, onun hatırasına yaptırılmıştır.
Yapının mimarları, Mimar Sinan'ın talebelerinden “Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi ile yapıdaki yazıları yazan Hattat Serdar Efendi’dir.”
Eserin yapımı için Şah Cihan tarafından İstanbul 'dan davet edilmişler. 1630'da inşasına başlanan eser, 22 yıl sonra 1652'de tamamlanmış. Taç Mahal'in yapımında da kullanılan parlak, ince mavi damarları olan beyaz mermerden yapılan ve yerden yüksekliği 82 metre olan kubbe, Mimar İsmail Efendi tarafından yapılmıştır.