Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Selimiye Cami Çevresi ve Kentsel Tasarım ve Peyzaj Düzenlemesi kapsamında kaldırılan Edirneli Fatih Sultan Mehmet’in heykeli yerinden alınması ile yeniden gündeme geldi.
Heykelin tasarımı aşamasında yıllar önce başlayan tartışmaların sonrasında yer konusunda başlayan tartışmalar yeniden gündeme geldi.
Heykelin çalışmalar tamamlanana kadar kaldırılması ve tekrar aynı yere konmasına farklı yorumlar getiren araştırmacı ve tarihçiler heykelin Selimiye meydanında olmaması gerektiğini ve Mimar Sinan ile alakasının olmadığını savundular.
Yaptığı araştırmalar ve çalışmalarla gündeme gelen Yerel Tarihçi-Araştırmacı Yazar Cengiz Bulut, söz konusu heykelin Selimiye meydanına o dönemde konması ile de bazı tartışmalar yaşandığını buna rağmen konduğunu belirterek, heykelin şekil ve konum itibari ile yanlışlarla dolu olduğunu ileri sürdü.
Fatih heykelinin Selimiye meydanın da olmamsı gerektiğini belirten Bulut “Fatih Sultan Mehmet’in heykeli Edirne’de Selimiye Camii’nin önünde olmamalı. Nedeni ise ikisi de ayrı hikayeye sahiptir. Birisi 1453’te İstanbul’u fethetmeye giden Edirneli 2. Mehmet, diğeri ise dünyaca ünlü mimarımız Mimar Sinan’ın eseri Selimiye Camii. İki hikayeye sahip eser aynı yerde olmamalı diye düşünüyorum. Edirneli 2. Mehmet’in heykeli, günümüzde Altunhan parkı ile taş eserleri açık hava müzesinin yanında bir boşluk alan var. Bu alanda olması Edirne’ye daha değer katacaktır. Neden bu alanda olması gerekir? Bu alan Edirne’deki ilk saray 1365’te kurulan Saray ı Atik dediğimiz alanın güneydoğu kesimidir. Yani sarayın bitim noktasıdır. Edirneli 2. Mehmet’in heykeli burada olursa hem Selimiye’ye daha yakın ayrıca ikinci bir hikayeye sahip olur diye düşünüyorum”dedi.
Selimiye cami arka kısmında kalan alanında düzenleneceğini ve yapılan düzenleme ile heykelin buraya konması ile bu alana da artı bir değer katacağına inandığını belirten Bulut “bu alana yapılırsa Selimiye’nin arkasında olacak ve buralara da hem hareket getirecek Edirne’yi ziyaret edenler de Fatih’in heykelinin etrafında fotoğraflar çekilip Edirne’mize katkı yapacaklar”diyerek heykelin yapım aşamasında da Fatih’e benzemediğini ve uyumsuz olduğunu hatırlattı.
Heykellerin konulan alan ve konma sebebi gibi alanla uyuşması gerektiğini, anlatılmak istenileni bir şekilde anlatması gerektiğini aktaran Bulut “mevcut olan heykelden ziyade yeni bir kompozisyonla heykel yapılması daha iyi olur. Yanında lalalarıyla beraber, Çandarlı Halil Paşa ile beraber büyük kumandanlarıyla yeni çerileriyle beraber bir kompozisyon yaratılmalı ve yönü de İstanbul yönüne doğru olmalı. Büyük kompleks bir heykel yapılırsa şehrimize daha büyük katkı yapacağını düşünüyorum”dediş.
Söz konusu heykelin Fatih’in heykeli olduğunu ancak Edirne’de doğan ve yetişen Fatih’i yansıtmadığını belirten Bulut “biz Edirne’de Edirneli 2. Mehmet’in heykelini yapmalıyız. Fatih Sultan Mehmet Fatih olmadan önce Edirne‘deydi. 1453 yılında İstanbul’u fethe giderken kendisi 2. Mehmet’ti. İstanbul’u aldıktan sonra Fatih Sultan Mehmet unvanı kullanılmaya başlandı. Hiçbir zaman hiçbir padişah İstanbul’u fethe giderken başında sarıkla veya büyük uzun sakalıyla heykel haline getirilemez, resmedilemez. Maalesef sanatçılarımız bu yanlışa düşüyorlar. Fatih Sultan Mehmet Edirne’den İstanbul’a fethe giderken sakalları elle tutulamayacak kadar kısa ve savaş giysileriyle zırhlarıyla miğferiyle hareket etmiştir. Yapılacak olan heykel kompozisyonunda da buna dikkat edilirse daha da gerçekçi olacaktır. Şu anki Fatih Sultan Mehmet’i yansıtıyor. İstanbul’da kullanılabilir ama Edirne’de kullanılması ve sergilenmesi bence yanlış” ifadelerini kullandı.
kaynak ; https://www.edirnehaberci.com/edirne/fatih-in-heykeli-yine-gundemde-h84578.html?fbclid=IwAR03kPv_Za2Jq2lxAmEyOXhoSnbjrPcIEaKPzkfyE6mZUl9rsbP2ZcRp4GI